Babka mocno czekoladowa. Święta już za kilka dni. Najwyższy czas zastanowić się co w tym roku podamy na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was kolejną, słodką propozycję. Babkę mocno czekoladową. Jest pyszna, a jej wnętrze, które zapomniałem uchwycić na zdjęciach przypomina obłędne brownie. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Babka mocno czekoladowa
Babka mocno czekoladowa to moja wielkanocna propozycja - Jest pyszna, a jej wnętrze, które zapomniałem uchwycić na zdjęciach przypomina obłędne brownie.
Składniki:
- jajka 4
- cukier 150-160 g
- czekolada gorzka 100 g
- olej 265 ml
- mąka pszenna 200 g
- proszek do pieczenia 1 1/3 łyżeczki
- kakao ok. 13 płaskich łyżeczek
Dodatkowo:
- czekolada gorzka 50 g
- czekolada mleczna 50 g
- śmietana 30% kilka łyżek
- rodzynki do posypania
Wykonanie
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy olej, dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 60 minut. Gotową babkę polewamy czekoladą mleczną i gorzką roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub śmietanki. Posypujemy dowolnymi bakaliami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: