Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki. Co zrobić z ciastem, które zostało nam po jakiejś większej uroczystości? Oczywiście bajaderki! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki
Zastanawiasz się co zrobić z nadmiarem pozostałego ciasta lub ciasteczek? Rozwiązaniem są bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki!
Składniki:
- resztki ciast (ciastek, ciast, itp.) 1 kg*
- masło 120 g
- cukier 1/2 szklanki
- mleko 1/2 szklanki
- powidła (u mnie śliwkowe) 420 g
- aromat migdałowy kilka kropel
- Amaretto 3-4 łyżki
- krem czekoladowy 3-4 łyżki
- suszone owoce (żurawina, morele, rodzynki) 2 garści
- kakao 3-6 łyżek**
Dodatkowo:
- czekolada mleczna 125 g
- czekolada gorzka 125 g
- mleko kilka łyżek
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)
*Do bajaderek użyć możemy różnych pozostałych nam ciast, ciastek czy herbatników. Nie powinny one jednak zawierać masy.
**Ilość kakao zależy od rodzaju ciasta. Moje bajaderki wykonywałem z ciasta czekoladowego więc dodałem niecałe 3 łyżki. Do ciasta jasnego dodać należy odpowiednio więcej.
Wykonanie
- Ciasto (lub ciastka) kruszymy do większej miski i dokładnie rozdrabniamy. Możemy do tego wykorzystać blender lub tłuczek do ziemniaków. Do garnka dodajemy masło, mleko, kakao, cukier i doprowadzamy do zagotowania. Następnie garnek ściągamy z palnika i odstawiamy na parę minut do przestudzenia. Do ciasta dodajemy powidła, nutellę, lekko przestudzoną masę. Dolewamy amaretto i aromat migdałowy. Dorzucić też możemy bakalie. Całość dokładnie mieszamy do połączenia. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki i odkładamy je na talerz. Gotowe polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Dekorujemy wedle uznania. Ja swoje bajaderki posypałem kokosem. Gotowe ziemniaczki przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: