Bananowe mleko migdałowe – pyszny i w pełni roślinny napój, który oprócz tego, że świetnie smakuje, ma również sporo zbawiennych dla zdrowia i urody właściwości.
Bogate w magnez i żelazo migdały, posiadają także kwasy tłuszczowe omega 6, potas, fosfor, czy witaminę E, która posiada działanie wpływające na opóźnienie procesów starzenia i ochronę przed rozwojem nowotworów. Mleko migdałowe jest doskonałym substytutem naturalnego mleka krowiego dla wszystkich, również tych, którzy stosują dietę bezglutenową, bezlaktozową, czy ograniczającą poziom złego cholesterolu. Warto wspomnieć, że naturalne mleko migdałowe jest również niskokaloryczne. W szklance zawiera się zwykle zaledwie ok. 50 kcal, co w szklance klasycznego mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3,2% przekłada się już na ok. 140 kcal. Tak naprawdę kaloryczność mleka migdałowego zależy głównie od ilości słodzika lub dodatków, które do niego dodamy. Mleko migdałowe jest więc doskonałym źródłem cennych składników odżywczych i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc sięgać po nie częściej, szczególnie że jego przygotowanie w domu jest wręcz banalne i pomijając proces namaczania migdałów, zajmie nam dosłownie kilka minut :)
Bananowe mleko migdałowe
Składniki:
- szklanka migdały 1
- szklanki woda 2-3
- większe banany 2-3
- łyżki miód 1-2
Wykonanie
- Migdały zalewamy 2-3 szklankami wody i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie migdały odcedzamy i uzupełniamy taką samą ilością świeżej wody.
- Banany kroimy w plasterki.
- Namoczone migdały, przy pomocy chochli, stopniowo umieszczamy w wyciskarce z sitkiem o drobnych oczkach i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Następnie dodajemy banany, miód i krótko wyciskamy.
https://www.facebook.com/pogotujmypl/videos/1580465482072156/
Wpis zawiera lokowanie produktu.