Biszkopt z jogurtowym musem i owocami, czyli ciasto, które pokochają wszyscy wielbiciele truskawek, malin i borówek… albo bardziej ogólnie świeżych owoców, bo tych w nim nie zabraknie!
Pyszny biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Owoce² to chyba najlepszy opis tego ciasta. Tak naprawdę możecie przygotować go z ich dowolną kombinacją. Jeśli macie ochotę, z powodzeniem możecie dorzucić tutaj jeszcze nieco jeżyn lub poziomek. A jeśli chcielibyście przygotować je w zupełnie innej wersji smakowej, świetnie sprawdzą się tutaj np. morele, brzoskwinie, mango czy papaja. Zawsze wyjdzie przepysznie, ale co Wam będę mówił, o tym musicie przekonać się już na własnej skórze (a warto, oj warto)! :)
Biszkopt z jogurtowym musem i owocami
Składniki:
Biszkopt
- sztuki jajka 2
- szklanki 100g cukier 1/2
- szklanki ok. 50g mąka pszenna 1/3
- mąka ziemniaczana 25 g
- szczypta sól
Nasączenie (opcjonalnie)
- szklanki herbata zielona 1/2
- łyżka sok z cytryny 1
Sok owocowy do masy jogurtowej
- ok. 400g truskawki
- ok. 100g maliny
- ok. 150g borówki
Masa jogurtowa:
- ok. 600g jogurt naturalny
- łyżeczek żelatyna 8-9
- ok. 7-8 łyżek cukier puder
- sok owocowy
Dodatkowo
- ok. 100g truskawki
- ok. 100g maliny
- ok. 100g borówki
- do dekoracji mięta
Wykonanie
Biszkopt:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
- Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy zmieszanymi ze sobą składnikami ponczu.
Sok do masy jogurtowej:
- Truskawki, maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
Masa jogurtowo-owocowa:
- Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
- 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
- Gotową masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Na stężonym cieście układamy owoce i dekorujemy listkami mięty.