Biszkopt z masą budyniową i galaretką – przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!
W tym przepisie przyda Ci się:
Biszkopt z masą budyniową i galaretką
Biszkopt z masą budyniową i galaretką - przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!
Składniki:
Biszkopt:
- sztuk jajka 5
- szklanka cukier 1
- ok. 65g 1/2 szklanki mąka pszenna
- ok. 50g 2 łyżki mąka ziemniaczana
- łyżka olej 1
- szczypta sól
Masa budyniowa:
- masło 250 g
- opakowania budyń śmietankowy 2
- mleko 800 g
- łyżki* cukier 4
- ziarenka z 1/2 wanilia
- łyżki opcjonalnie cukier puder 2-3
Galaretka z owocami:
- puszki brzoskwinie 1,5
- opakowania u mnie pomarańczowe galaretka owocowa 2
- woda 900 ml
Nasączenie:
- szklanki syrop z brzoskwiń 1/4
- łyżki herbata zielona 3-4
- łyżka opcjonalnie wódka 1
* Pominąć jeśli korzystamy z budyniu słodzonego.
Wykonanie
Galaretka i owoce:
- Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Biszkopt:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
- Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie łączymy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
Masa budyniowa:
- Z przygotowanego mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i dokładnie rozpuszczamy w nim proszki budyniowe. Pozostałą część mleka wraz z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącego budyniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Gotujemy ok. minuty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, do czasu aż stanie się jasne i wyraźnie napowietrznione. Następnie, stopniowo (po łyżce), dodajemy zupełnie zimny budyń. Do gotowej masy, w razie potrzeby dodajemy cukier puder.
Całość:
- Biszkopt delikatnie nasączamy przygotowanym ponczem. Równomiernie wykładamy masę budyniową, układamy owoce i wylewamy tężejącą(!) galaretkę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: