Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami

Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami

Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!
Ilość
0

Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!


Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami

Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes

Składniki:

  • sztuk jajka 6
  • pełna szklanka i 2 łyżki cukier 1
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • szklanki dowolny o neutralnym smaku olej 3/4
  • i 1/4 szklanki mąka pszenna 2
  • i 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • średniej wielkości jabłka 4-5
  • łyżeczki cynamon 1-2
  • łyżki mąka pszenna 2
  • łyżki cukier 1-2
  • szczypta sól

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo (po jednej łyżce), cały czas ubijając,  cukier i cukier z wanilią,  a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej dodajemy także stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ale już nie miksując, tylko delikatnie mieszając szpatułką.
  • W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Gotowe mieszamy w misce z cukrem, cynamonem i mąką.
  • Jabłka układamy na wierzchu ciasta (osobiście proponuję połowę jabłek wymieszać z ciastem, a drugą połowę wyłożyć na wierzch) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, przez około 40-50 minut.

Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!