Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!
Składniki:
- sztuk jajka 6
- pełna szklanka i 2 łyżki cukier 1
- łyżki cukier z wanilią 2
- szklanki dowolny o neutralnym smaku olej 3/4
- i 1/4 szklanki mąka pszenna 2
- i 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia 2
- średniej wielkości jabłka 4-5
- łyżeczki cynamon 1-2
- łyżki mąka pszenna 2
- łyżki cukier 1-2
- szczypta sól
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo (po jednej łyżce), cały czas ubijając, cukier i cukier z wanilią, a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej dodajemy także stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ale już nie miksując, tylko delikatnie mieszając szpatułką.
- W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Gotowe mieszamy w misce z cukrem, cynamonem i mąką.
- Jabłka układamy na wierzchu ciasta (osobiście proponuję połowę jabłek wymieszać z ciastem, a drugą połowę wyłożyć na wierzch) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, przez około 40-50 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: