Przed weekendem na blogu nie może zabraknąć dozy słodyczy. Dzisiaj ta doza jest nawet ogromna, bo przedstawiam Wam właśnie przepis na zupełnie obłędne brownie z gruszką ugotowaną w syropie. Zapewniam, że pokochacie je od pierwszego kęsa!
Wszelkiego rodzaju brownie to moja słabość. No bo jak tu się oprzeć tak ogromnej ilości czekolady? ;) W sezonie jesiennym uwielbiam powracać do dzisiejszej wersji tego ciasta, czyli z zatopioną gruszką ówcześnie ugotowaną w syropie. Absolutna rozpusta, która przypadnie do gustu każdemu fanowi domowych wypieków! Ostrzegam, że przygotowanie tego ciasta grozi zniknięciem już przed wystudzeniem ;)
Brownie z gruszką w syropie
Składniki:
Gruszki w syropie:
- gruszki 3-4
- ok. 1 5 litra woda
- szklanki cukier 2/3
- łyżeczka sok z cytryny 1
Brownie:
- masło 125 g
- czekolada 125 g
- jajka 3
- mąka pszenna 115 g
- cukier 300 g
- kakao 30 g
- łyżki cukier z wanilią 2
Wykonanie
- Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, wodę, sok z limonki. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu.
- W kąpieli wodnej masło wraz czekoladą całkowicie rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i bardzo energicznie mieszając dodajemy cukier, jajka, kakao, mąkę, cukier z wanilią oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ciasta układamy ugotowane w syropie gruszki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 minut.