Bułeczki z cebulą i serem feta. Pyszne drożdżowe bułeczki z cebulką, serem feta, doprawione oregano. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.
Bułeczki z cebulą i serem feta
Bułeczki z cebulą i serem feta. Niewielkie drożdżowe bułki z pysznym, cebulowym farszem. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.
Składniki:
Bułki:
- mąka pszenna 500 g
- żółtka 4
- drożdże suszone 7 g
- mleko 1 szklanka
- masło 100 g
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- ser feta 200 g
- cebula czerwona 2
- cebula 2
- oregano większa szczypta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Do większej miski wlewamy szklankę letniego mleka. Dodajemy cukier, sól i drożdże instant. Całość dokładnie mieszamy, następnie dolewamy roztopione, przestudzone masło, żółtka i dokładnie miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto (świetnie sprawdza się tutaj hak do wygniatania). Gładkie ciasto delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy (ręcznie), formujemy z niego wałek, dzielimy na 12 części i tworzymy płaskie bułeczki. Przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 minut).
- W tym czasie na oliwie z łyżką masła podsmażamy pokrojone w krążki cebule. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W bułeczkach delikatnie przyciskając spodem szklanki, tworzymy okrągłe zagłębienie na środku. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Przekładamy podsmażoną cebulkę i posypujemy serem feta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zarumienienia, około 10 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: