Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad. Rodzimy pęczak, w towarzystwie równie rodzimych buraków sprawia, że danie to, mimo włoskiego sposobu przyrządzenia i akcetów charakterystycznych dla risotto, jest prawdziwie polskim obiadem, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Buraczane pęczotto - przepis
Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Składniki:
- buraki pieczone lub gotowane 250 g
- szalotka 1
- czosnek 1 ząbek
- kasza pęczak 125 g
- białe wino 1/2 szklanki
- bulion 500 ml
- parmezan starty 2 łyżki
- koperek posiekany 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino. Po odparowaniu stopniowo dolewamy gorący bulion do czasu, aż kasza stanie się miękka.100g buraków miksujemy na puree, pozostałą część kroimy w drobną kostkę lub w paski. Buraki dorzucamy do gotowego risotto. Dodajemy parmezan i koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: