Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny.
Ilość
0
Burgery z rwaną wieprzowiną. Ostatnio było wegetariańsko, więc dzisiaj czas na coś dla mięsożerców. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny. Oryginalnie rwaną wieprzowinę (pulled pork) przygotowuje się nieco inaczej, ponieważ piecze się ją w kawałku przez co najmniej 6 godzin. U mnie wersja nieco oszukana, ale i idealna dla zabieganych. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ

Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 2 hours
Całkowity czas 2 hours 30 minutes

Składniki:

Oszukana rwana wieprzowina

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2
  • ketchup 2 łyżki
  • musztarda (ostra) 1,5 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • sól 1 niepełna łyżeczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • tymianek suszony duża szczypta
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • kumin szczypta
  • smalec 1-2 łyżeczki

Szybki sos a'la barbecue:

  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • passata pomidorowa 300 ml
  • cukier brązowy 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny 2-3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • musztarda 1/2 łyżki
  • papryka ostra 1 szczypta
  • papryka słodka 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • roszponka
  • pomiodory
  • cebula czerwona
  • ogórki kiszone
  • ser żółty
  • ketchup
  • musztarda

Wykonanie

  • Rwana wieprzowina: Mięso myjemy i obkrawamy z większych przerostów tłuszczu. Dzielimy na 3-4 kawałki. W miseczce mieszamy musztardę, ketchup, brązowy cukier, sól, przeciśnięte ząbki czosnku, paprykę słodką, ostrą, tymianek i kumin. Mieszamy i dokładnie całą marynatą smarujemy mięso. Odstawiamy do zamarynowania (im dłużej tym lepiej) przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojone w ósemki cebule i układamy "wiórki" smalcu. Pieczemy przez około 1-2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 120-140 stopni Celsjusza. Po 20-30 minutach mięso podlewamy szklanką wody lub bulionu. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Zimne mięso "szarpiemy" przy pomocy widelca. Do mięsa dodajemy 3-4 łyżki sosu.
  • Szybki sos a'la barbecue: Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Po minucie dodajemy passatę pomidorową, cukier, miód, ocet balsamiczny, musztardę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem. Dusimy przez około 5-10 minut.
  • Burgery: Przekrojone bułeczki delikatnie podpiekamy na suchej patelni, smarujemy sosem barbecue, dodajemy solidną porcję rwanej wieprzowiny, układamy pokrojone pomidory, cebulę, ogórka, ser (ewentualnie) oraz sporą garść zieleniny. Można dodatkowo polać ketchupem lub musztardą.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      burgeryobiadrwana wieprzowina

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!