Chiński makaron (vercimelli) z mięsem i warzywami – pomysł na prosty i pyszny obiad, który przygotujesz w mniej niż 20 minut! W zeszłym tygodniu, o poranku pod moimi drzwiami pojawił się kurier. Wręczył mi ciekawą paczuszkę od House od Asia, która wprawiła mnie w prawdziwie chiński nastrój. Charakterystyczne produkty i tajemniczy zwój, na którym, jak się niedługo okazało, widnieje mój chiński znak zodiaku. Tak więc pod kierownictwem nowego mentora, królika, zabrałem się za przygotowanie czegoś pysznego. Padło na ten makaron, będący luźną wariacją chińskich smaków, który z pewnością przypadnie Wam do gustu!
Chiński makaron (vercimelli) z mięsem i warzywami - przepis
Składniki:
- makaron (Vercimelli) 100 g
- szynka wieprzowa 250 g
- marchewka 1
- papryka (u mnie 1 czerwona i 1 żółta) 2
- kapusta pekińska 1/4 niewielkiej
- pędy bambusa 150 g
- grzyby mun kilka
- orzeszki ziemne 1 garść
Dodatkowo:
- sos sojowy 2 łyżki
- ocet ryżowy 2 łyżki
- sos chili 2 łyżki
- skorbia kukurydziana 1 łyżeczka
- cukier 1/2 łyżeczki
- cynamon 1/8 łyżeczki
- olej ryżowy do smażenia
* Zmielonej lub drobno posiekanej (np. szynki)
Wykonanie
- Makaron ryżowy wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Gotowy odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, sos chili, skrobię kukurydzianą, cukier i cynamon. W woku rozgrzewamy kilka kropel oleju ryżowego. Wrzucamy mięso i dolewamy mieszankę przypraw. Smażymy przez kilka minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy posiekaną kapustę pekińską i grzyby mun, pędy bambusa, pokrojone w słupki marchewki i papryki. Wszystkie warzywa smażymy razem do czasu, aż zmiękną. Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy.Podajemy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.