Chińskie pierożki z mięsnym farszem – doskonała propozycja na urozmaicenie klasycznego obiadu, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu!
Ruskie, z ziemniakami, truskawkami, a może borówkami – pierogi – uwielbiane przez zdecydowaną większość Polaków, no bo przecież jak ich nie lubić? Przyrządzane na mnóstwo sposobów, zawsze zachwycają smakiem. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów nieco inaczej niż klasycznie. Z farszem na bazie surowego mielonego mięsa, dosmaczonym charakterystycznym imbirem i sosem sojowym. Skoro mają być one inne niż klasyczne, to nie mogą być również gotowane po prostu w wodzie. Te chińskie pierożki z mięsnym farszem przyrządza się na parze, przy pomocy specjalnie przygotowanego do tego bambusowego parowara. Sprawia on, że para bijąca spod spodu przechodzi idealnie przez poszczególne warstwy, przez co w ciągu kilku minut możemy cieszyć doskonałymi pierożkami! Mój parowar pochodzi ze sklepu Etnoswiat.pl. Jeśli skusiły Cię te pierożki, ale nie masz w domu takiego parowara, nic się nie martw! Wchodź czym prędzej na mój Facebookowy profil, gdzie czeka już na Ciebie bardzo prosty konkurs, w którym możesz wygrać swój własny egzemplarz. Zapraszam!
Chińskie pierożki z mięsnym farszem
Składniki:
Ciasto pierogowe:
- szklanki mąka pszenna 2
- szklanka gorącej woda 1
- duża szczypta sól
Farsz:
- mięso mielone wieprzowe 400 g
- mniejsze ząbki czosnek 2
- drobno posiekana można zastąpić porem cebula 1
- pełna łyżeczka świeżego imbir 1
- duża szczypta pieprz
- łyżki sos sojowy 2
Sos:
- szklanki sos sojowy 1/3
- łyżki ocet ryżowy 2
- łyżeczka tartego imbir 1
- pełne łyżki olej sezamowy 2
Wykonanie
- Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawiamy na 5-10 minut pod przykryciem, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy.
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mięso, drobno posiekaną cebulkę lub por, czosnek, imbir, sos sojowy i pieprz.
- Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy szklanki, wycinamy koła. Na środku układamy łyżeczkę farszu i początkowo zawijamy jak klasyczne pierogi, a następnie złączony element marszczymy.
- Na garnku z wrzącą wodą układamy bambusowy parowar wyłożony pergaminem. Układamy na nim warstwowo pierożki (zachowując odstęp), przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut.
- W międzyczasie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
- Gotowe pierożki podajemy tuż po przygotowaniu w towarzystwie sosu niezastąpionego do maczania.