Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Osobiście uwielbiam zajadać się nim z masłem orzechowym, konfiturą, czy kremem czekoladowym. Idealnie smakuje również z prażonymi jabłkami lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków. Kolejnym jego atutem jest fakt, że z powodzeniem można go mrozić, dlatego świeżym kawałkiem możemy cieszyć się o każdej porze!
Słodki chlebek cukiniowy - przepis
Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Doskonały z dżemem!
Składniki:
- mąka pszenna 390 g
- sól 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- jajka 3
- olej 220 ml
- cukier 125 g
- cukier brązowy 140 g
- ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
- cukinia starta 2 szklanki
- orzechy włoskie posiekane 120 g
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier zwykły i trzcinowy, olej oraz ekstrakt z wanilii. Składniki suche mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię i orzechy włoskie. Dokładnie łączymy.Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i pieczemy przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: