Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Mocno czekoladowe ciasto, z jeszcze bardziej czekoladową polewą i bitą śmietaną. Idealne dla łasuchów!
Jeśli macie dzisiaj ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcecie by był to skomplikowany deser, bo nie macie czasu albo najzwyczajniej w świecie nie chce wam się zabierać za żadne cukiernicze arcydzieła pokroju czegoś ambitniejszego od babeczek ;) – to ciasto czekoladowe z bananami będzie idealne! Zapewniam, że jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, a co ciekawe nie jest do tego nawet potrzebny mikser. Wszystko bardzo prosto przygotujecie przy pomocy trzepaczki i to w jednej misce! Później już tylko do pieca i po około 60 minutach ciacho jest już gotowe! Łatwizna – nieprawdaż?
Ciasto czekoladowe z bananami z tego przepisu będzie jeszcze lepsze, jeśli wykorzystacie do jego przyrządzenia bardzo mocno dojrzałe banany. Sprawi to, że będą one w cieście bardziej wyczuwalne a ciasto będzie miało jeszcze ciekawszą konsystencję i wyczuwalną naturalną słodycz. Jeśli więc zalegają Wam niewykorzystane banany, które już zaczęły ciemnieć albo wręcz czernieć – w tym cieście czekoladowo bananowym sprawdzą się doskonale!
Nie zapomnijcie również o polewie z czekolady i kwaśnej śmietany! Chwilka roboty, a sprawia ona, że to ciasto czekoladowe z bananami będzie smakować jeszcze lepiej!
Ciasto bananowo-czekoladowe - przepis
Składniki:
- banany mocno dojrzałe 2
- jajko 1
- żółtka 2
- białka 2
- olej 100 ml
- mleko 50 ml
- mąka pszenna 170 g
- cukier 170 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- kakao 4 łyżeczki
- czekolada gorzka 100 g
Polewa czekoladowa:
- czekolada mleczna 100 g
- śmietana 18% 100 g
Do podania: bita śmietana, jogurt naturalny, orzechy, świeże owoce.
Wykonanie
- Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, żółtka, olej oraz mleko.Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy wraz z posiekaną czekoladą do masy i delikatnie łączymy.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
Zobacz również przygotowanie tego przepisu w formie wideo:
https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1281262181992489/