Ciasto cytrynowe – najlepsze! Zupełnie nie boję się tego powiedzieć – najlepsze cytrynowe ciasto jakie udało mi się przygotować w ostatnim czasie. Jest obłędne, w konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie. A, i najważniejsze, bardzo uzależniające! Ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Spróbujcie go, a zapewniam, że będziecie często do niego wracać, tak jak ja :)
Ciasto cytrynowe - najlepsze! - przepis
Ciasto cytrynowe - najlepsze! W konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie.
Składniki:
- jajka 2
- żółtka 2
- cukier 160 g
- masło 4 łyżki
- olej kokosowy 4 łyżki
- sok z cytryny 3 łyżki
- skórka z cytryny 1 łyżka
- aromat waniliowy 1 łyżka
- mąka pszenna 150 g
- sól 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Lukier:
- cukier puder 1/2 szklanki
- sok z cytryny 1 łyżka
- woda 1 łyżeczka
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
Wykonanie
- Masło z olejem kokosowym podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą jajka, żółtko, cukier, masło z olejem kokosowym i aromat waniliowy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.Ostudzone ciasto polewamy wymieszanym lukrem i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny. Według mnie ciasto najlepiej smakuje schłodzone, ale pozostawione w temperaturze pokojowej jest równie pyszne.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: