Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Widząc ostatnio na zakupach rabarbar, tak jakoś nie mogłem się powstrzymać przed zakupem. Tym oto sposobem dzisiaj zapraszam Was na kawałek tego przepysznego ciasta. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to pozycja, bez której nie mogę wyobrazić sobie wiosny. Kawałeczek ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz (nawet bardzo ciężki) dzień – zaufajcie mi, a nie pożałujecie. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - przepis
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Nawet mały kawałek tego pysznego ciasta, podany ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz nastrój.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- mleko 250 ml
- drożdże świeże 50 g
- cukier 1/2 szklanki
- cukier z wanilią 1 łyżka
- masło 65 g
- jajka 2 duże
- mąka pszenna 500 g
- rabarbar 600 g + 1/2 szklanki cukru*
Kruszonka
- mąka pszenna 100 g
- cukier 60 g
- masło 60 g
* Cukier ten mieszamy z pokrojonym rabarbarem. Jego ilość możemy zmniejszyć, jednak pamiętajmy, że rabarbar jest bardzo kwaśny.
Wykonanie
- Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy również mąkę i całość dokładnie mieszamy lub wyrabiamy przy pomocy haka. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w niewielkie (ok. 2-3 cm) kawałki i przekładamy do miski. Dosypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Jeżeli ciasto niechętnie się rozprowadza, wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę. Na wierzchu ciasta układamy rabarbar.Składniki na kruszonkę najpierw delikatnie siekamy nożem, a następnie krótko wyrabiamy i rozcieramy palcami. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: