Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Chcesz wypróbować prosty przepis na klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Zajrzyj na Cookuj.pl, by poznać recepturę, która Cię nie zawiedzie!
Ilość
0

Poznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem!


Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają otaczać nas już z każdej strony figi, dynie czy śliwki. Na figi i dynie jeszcze trochę każę Wam poczekać, tymczasem triumfalnie rozpoczynam sezon na śliwkowe szaleństwo. Dzisiaj mam dla Was genialne ciasto drożdżowe – pulchne (może niekoniecznie widać to na zdjęciach – musicie mi to wybaczyć i uwierzyć na słowo, gdyż zdjęcia zmuszony byłem zrobić dopiero po dwóch dniach od upieczenia), pachnące i doskonale smakujące. Jeden, duży kawałek tego ciasta wzbogacony o szklankę zimnego mleka to zestaw, który zdecydowanie potrafi wyciągnąć nawet z największego jesiennego przygnębienia. Wypróbujcie ten przepis koniecznie! :)

Zobacz mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Szukasz prostego przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Wypróbuj tę sprawdzoną wielokrotnie recepturę, która nigdy Cię nie zawiedzie!
Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania/pieczenia 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Ciasto:

  • mleko 250 ml
  • drożdże suszone 10 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • masło 65 g
  • duże jajka 2
  • mąka pszenna 500 g
  • śliwki 600 g

Kruszonka:

  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 60 g
  • zimne masło 60 g

Wykonanie

  • Do przesianej mąki dosypujemy suszone drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, ciepłe (ale nie gorące) mleko, roztopione masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto jest dosyć rzadkie) Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • W tym czasie śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i przekrawamy na połówki.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią i przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Gdyby ciasto niechętnie chciało się wyrównać klejąc się przy tym zbytnio - wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę w zimnej wodzie. Na wierzchu ciasta - delikatnie dociskając - układamy śliwki.
  • Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastadeserydrożdżowe

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!