Poznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem!
Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają otaczać nas już z każdej strony figi, dynie czy śliwki. Na figi i dynie jeszcze trochę każę Wam poczekać, tymczasem triumfalnie rozpoczynam sezon na śliwkowe szaleństwo. Dzisiaj mam dla Was genialne ciasto drożdżowe – pulchne (może niekoniecznie widać to na zdjęciach – musicie mi to wybaczyć i uwierzyć na słowo, gdyż zdjęcia zmuszony byłem zrobić dopiero po dwóch dniach od upieczenia), pachnące i doskonale smakujące. Jeden, duży kawałek tego ciasta wzbogacony o szklankę zimnego mleka to zestaw, który zdecydowanie potrafi wyciągnąć nawet z największego jesiennego przygnębienia. Wypróbujcie ten przepis koniecznie! :)
Zobacz mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- mleko 250 ml
- drożdże suszone 10 g
- cukier 1/2 szklanki
- cukier z wanilią 1 łyżka
- masło 65 g
- duże jajka 2
- mąka pszenna 500 g
- śliwki 600 g
Kruszonka:
- mąka pszenna 100 g
- cukier 60 g
- zimne masło 60 g
Wykonanie
- Do przesianej mąki dosypujemy suszone drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, ciepłe (ale nie gorące) mleko, roztopione masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto jest dosyć rzadkie) Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- W tym czasie śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i przekrawamy na połówki.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią i przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Gdyby ciasto niechętnie chciało się wyrównać klejąc się przy tym zbytnio - wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę w zimnej wodzie. Na wierzchu ciasta - delikatnie dociskając - układamy śliwki.
- Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".