Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone. Pamiętam kiedy pierwszy raz robiłem ciasto z dodatkiem warzyw. Była to bodajże marchewka. Pamiętam również moje ówczesne sceptycznie nastawienie. Jakież było moje zaskoczenie, gdy to ciasto wyszło pyszne. Szukałem więc wciąż nowych inspiracji na “warzywne słodkości” i w końcu powstało to pyszne ciasto. Delikatnie wilgotne, z chrupiącymi orzechami, przełożone kremem z dodatkiem serka mascarpone. Wypróbujcie je koniecznie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone
Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone - delikatnie wilgotne, przełożone kremem mascarpone. Wypróbuj ten doskonały przepis!
Składniki:
- dynia (surowej, obranej) 300 g
- jajka 3
- cukier brązowy 1,5 szklanki
- cukier z wanilią 2 łyżki
- olej 225 ml
- brzoskwinie 2
- wiórki kokosowe 70 g
- orzechy laskowe 70 g
- mąka pszenna 300 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
Dodatkowo
- śmietana 30% 250 g
- mascaropne 100 g
- cukier puder 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Wykonanie
- Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, bardzo delikatnym strumieniem, nadal ubijając, do masy dolewamy olej. Obraną dynię ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach i dodajemy ją do masy. Dorzucamy również wiórki kokosowe, posiekane orzechy laskowe i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę krótko miksujemy na wolnych obrotach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy ją do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem.
- Zupełnie wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec dorzucamy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. 2/3 masy rozsmarowyjemy na 1 blacie ciasta i przykrywamy. Wierzch pokrywamy resztą kremu. Dekorujemy posiekanymi orzechami i pestkami granatu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: