Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami to rewelacyjny sezonowy deser, który przygotowuje się błyskawicznie.
Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone
Składniki:
- surowej, obranej dynia 200 g
- sztuki jajka 2
- cukier brązowy 165 g
- łyżki cukier z wanilią 4
- szklanki olej 3/4
- pokrojone w kostkę brzoskwinie 2
- wiórki kokosowe 120 g
- mąka pszenna 200 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 3/4
- łyżeczki soda oczyszczona 3/4
Dodatkowo
- serek kremowy 250 g
- łyżki syrop z agawy 1-2
Wykonanie
- Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, bardzo delikatnym strumieniem, nadal ubijając, do masy dolewamy olej. Obraną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy ją do masy. Dorzucamy wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę krótko miksujemy na wolnych obrotach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem.
- Na zupełnie wystudzonym cieście rozsmarowujemy wymieszany z syropem z agawy serek. Ciasto możemy udekorować brzoskwiniami, kokosem i orzechami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: