Poznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam!
Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale się tutaj sprawdzają. Muszę przyznać, że ciasto to wygląda naprawdę świetnie i może się wydawać, że wymaga ono jakiegoś nadzwyczajnego cukierniczego kunsztu. Wbrew pozorom jednak, absolutnie tak nie jest! Ciasto to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jedynym jego minusem, ze względu na konieczność dosyć długiego oczekiwania na zupełne stężenie galaretki, jest fakt, że jego przygotowanie potrafi być dosyć czasochłonne. Aby temu zapobiec, galaretkę możecie przygotować na 2-3 godziny przed przyrządzaniem ciasta. Sprawi to, że po tym czasie powinna ona już powoli zaczynać tężeć co przyspieszy cały proces. Zaoszczędzi Wam to nieco czasu spędzonego w kuchni :) W cieście tym możecie uwolnić również swoją wyobraźnie, modyfikując je zgodnie z własną wizją. Dla przykładu, ja wykorzystałem u siebie galaretkę pomarańczową, jednak z powodzeniem możecie zastąpić ją również każdą inną, np. cytrynową czy brzoskwiniową. Jeśli macie ochotę, do kremu z mascarpone możecie dorzucić również nieco startej czekolady mlecznej lub gorzkiej – sprawdzi się tutaj świetnie! :)
W tym przepisie przyda Ci się:
Ciasto „Jamajka” z galaretką i bananami
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- jajka 5
- cukier 1 szklanka
- olej 2 łyżki
- woda 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1 szklanka
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
Nasączenie:
- woda przegotowana 1 szklanka
- sok z 1 pomarańczy
- z 1/2 cytryny sok z cytryny
- wódka opcjonalnie 1/2 kieliszka
Galaretka z bananami:
- banany 6 więszych
- galaretka owocowa u mnie pomarańczowe 2
- woda 800 ml
Krem mascarpone:
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 500 g
- cukier puder 2-3 łyżki
Dodatkowo:
- czekolada gorzka starta 50 g
- sok z cytryny kilka łyżek
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy olej i wodę - krótko mieszamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki, a następnie porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód i boki smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 części.
- Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
- Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy i dosyć obficie nasączamy oba blaty.
- Banany obieramy i przekrawamy na pół. Dokładnie smarujemy cytrynowym sokiem i układamy na pierwszym blacie ciasta. Na ułożone banany wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko ubijamy na najwyższych obrotach miksera. 2/3 kremu wykładamy na galarętkę i równomiernie rozprowadzamy.
- Całość przykrywamy drugim (nasączonym) blatem ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu i posypujemy startą czekoladą.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.