W tym przepisie przydadzą Ci się:
Ciasto Michałek
Składniki:
Biszkopt
- sztuk jajka 6
- szczypta sól
- cukier 170 g
- mąka pszenna 150 g
- pełne łyżki kakao 3
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- olej 110 ml
Nasączenie
- szklanki zaparzona kawa 3/4
- dowolny 1/4 szklanki alkohol
Krem
- litr mleko 1
- opakowania budyń śmietankowy 3
- szklanki cukier 3/4
- masło 250 g
- cukierki Michałki 300 g
- łyżka kakao 1
- łyżki opcjonalnie krem czekoladowy (nutella) 2
Dodatkowo
- ok. 300g dżem śliwkowy lub porzeczkowy
- śmietana 30% 250 ml
- do dekoracji kakao lub czekolada
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i olej. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką aż do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwie części i każdą część nasączamy.
- W międzyczasie 800ml mleka doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę cały czas energicznie mieszając. Budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Masło umieszczamy w misce i ubijamy do czasu aż stanie się niemal białe. Do ubitego masła dodajemy stopniowo zmielone lub drobno posiekane cukierki (uprzednio odstawiamy ok. 5 łyżek do dekoracji), a następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń.
- Na nasączonym spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem (również nasączonym) i na wierzchu rozsmarowujemy ubitą z łyżką cukru pudru śmietankę. Posypujemy odłożoną częścią rozdrobnionych cukierków.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: