To przepyszne ciasto mocno czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Ciężkie, solidne i bardzo smakowite!
Ciasto mocno czekoladowe
Składniki:
Ciasto
- czekolada 250 g
- masło 150 g
- mleko 250 g
- można zamienić innym alkoholem lub pominąć whiskey 50 ml
- sztuk jajka 6
- cukier 250 g
- mąka pszenna 150 g
- łyżki kakao 3
Polewa czekoladowa
- czekolada 120 g
- śmietana 18% 120 g
Wykonanie
- W żaroodpornej misce umieść czekoladę, masło, mleko i alkohol. Rozpuść dokładnie składniki w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W drugiej misce jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijaj ok. 4-5 minut). Teraz, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj stopniowo masę czekoladową a następnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i wysypanej mąką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Czekoladę i kwaśną śmietanę umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową polewą pokryj ciasto.
- Jeśli powierzchnia ciasta będzie nierówna, przed polaniem polewą, przewróć je na drugą stronę.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: