Ciasto podwójnie jabłkowe, chociaż w zasadzie powinien nazwać je torcikiem jabłkowym, bo składa się z wielu warstw. Pysznie kruche ciasto z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną. Wszystko co najlepsze w jednym deserze. Przyznam, że przepis ten jest niezłym hitem i pojawia się na naszym stole bardzo często. Świetna i niebanalna forma szarlotki. Po upieczeniu musimy się uzbroić w nieco dłuższą chwilkę cierpliwości, bo ciasto musi się całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce, ale zaufajcie mi, że warto :) Co ciekawe, to ciasto podwójnie jabłkowe/torcik jabłkowy, przechowywany w lodówce, dosyć długo utrzymuje świeżość, dlatego możecie przygotować go dzień lub dwa wcześniej. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Ciasto podwójnie jabłkowe
Wypróbuj przepis na ciasto podwójnie jabłkowe z Cookuj.pl. Obłędnie kruche, z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 250 g
- cukier 100 g
- masło 125 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier z wanilią 1 łyżka
- jajka 2
- sól 1 szczypta
Budyń jabłkowy:
- sok jabłkowy 750 ml
- cukier z wanilią 1 łyżeczka
- budyń śmietankowy 2 opakowania (80 g)
- cukier (pominąć jeżeli budyń jest słodzony) 4 łyżki
Dodatkowo:
- jabłka 1 kg
- śmietana 30% 500 ml
- mascarpone 100 g
- cukier puder 1-2 łyżki
- kakao do posypania
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło. Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 20-30 minut do zamrażarki.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (dno i boki). Boki można wykleić. Czas przygotować masę. Połowę szklanki z porcji soku jabłkowego odlewamy i mieszamy z budyniem, cukierem zwykły i z wanilią. Resztę soku podgrzewać. Gdy się zagotuje, dodajemy do niego zawartość naszej szklanki energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odkładamy na bok.
- Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście i polewamy ciepłą masą budyniową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, zabieramy się za zrobienie masy śmietanowej.
- Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Następnie dorzucamy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy kakao. Najlepiej smakuje schłodzone.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: