Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się z wielu warstw. Doskonały deser, który pokochają wszyscy!
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem - doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 250 g
- masło 125 g
- sztuki jajka 2
- cukier 100 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- łyżka cukier z wanilią 1
- szczypta sól
Sok owocowy do budyniu:
- ok. 3-4 sztuki* jabłka
- ok. 3-4 sztuki* gruszki
* Do budyniu potrzebujemy ok. 750 ml wyciśniętego soku. Owoce wyciskamy w proporcji 1:1. W zależności od ich soczystości może okazać się, że owoców wykorzystamy nieco mniej.
Budyń owocowy:
- sok owocowy 750 ml
- opakowania po 40g budyń śmietankowy 2
- łyżeczka cukier z wanilią 1
- łyżki pomijamy jeżeli budyń jest słodzony cukier 4
Owoce:
- jabłka 1/2 kg
- gruszki 1/2 kg
- łyżki cukier 2-3
- ok. 1/2 łyżeczki cynamon
Dodatkowo:
- śmietana 30% 500 ml
- mascarpone 100 g
- łyżki cukier puder 1-2
- do posypania kakao lub tarta czekolada
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut.
- W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę.
- Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Z 750ml soku odlewamy połowę szklanki i rozpuszczamy w niej budynie, cukier zwykły i z wanilią. Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dolewamy zawartość szklanki i gotowy budyń gotujemy przez 1 minutę.
- Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
- Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą.
- Przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: