Ciasto “Rafaello” bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Składniki:
- litr mleko 1
- opakownia budyń śmietankowy 2
- łyżeczki mąka ziemniaczana 4
- ok. 180g niepełna szklanka cukier
- masło 270 g
- ok. 400g* krakersy
- do masy + 50g (do posypania) wiórki kokosowe 150 g
* Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru.
Wykonanie
- Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz z cukrem umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszaninę. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego(!) wystudzenia.
- W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy.
- Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów i ostatnia warstwa masy na samej górze.
- Gotowe ciasto posypujemy ówcześnie podprażonym na suchej patelni i ostudzonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję.
https://facebook.com/pogotujmypl/videos/1586145878170783/
Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: