Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
- sztuk jajka 5
- ok. 220g cukier
- łyżki cukier z wanilią 2
- łyżeczka skórka z cytryny 1
- olej 160 ml
- mąka pszenna 380 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- śliwki 600 g
- łyżki w zależności od słodkości śliwek cukier 2-3
- do posypania cukier puder
Wykonanie
- Jajka z cukrem i cukrem z wanilią umieść w misce. Ubijaj przez kilka minut do czasu aż staną się puszyste i niemal białe. Następnie bardzo powoli dolej olej (stale ubijając na wolnych obrotach). Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj delikatnie składniki szpatułką.
- Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
- Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ósemki. Wymieszaj w misce z cukrem i wyłóż na wierzchu ciasta.
- Piecz w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez około 40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: