Ciasto “Wiewiórka” – niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne i wypełnione mnóstwem bakalii niemal po same brzegi. Doskonałe na każdą okazję!
Jeśli poszukujesz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się zawsze – idealnie trafiłeś! To ciasto przygotujesz błyskawicznie i potrzebujesz do tego zaledwie jednej miski. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do formy i upiec. To wszystko co musisz zrobić by po przestudzeniu móc cieszyć się kawałkiem tego pysznego ciasta! Pycha! :)
Ciasto
Ciasto "Wiewiórka", czyli doskonała i niezwykle pyszna propozycja ciasta z dużą ilością jabłek i bakalii. Idealne na każdą okazję!
Składniki:
- szklanki mąka pszenna 3
- łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
- łyżeczki soda oczyszczona 1,5
- łyżki kakao 1,5
- pełna łyżeczka cynamon 1
- ok. 5 średniej wielkości jabłka
- sztuk jajka 6
- cukier
- i 1/4 szklanki cukier 1
- olej 225 ml
- szklanki orzechy włoskie 3/4
- szklanki żurawina suszona 3/4
- garści posiekanych morele szuszone 2
- szczypta sól
Polewa
- mleczna lub 1/2 mlecznej i 1/2 deserowej czekolada 200 g
- kwaśnej śmietana 18% 200 g
Wykonanie
- Jajka wraz cukrem i szczyptą soli dokładanie miksujemy do czasu aż masa widocznie się napowietrzy.
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki jabłka oraz posiekane orzechy, namoczoną ówcześnie we wrzątku żurawinę i morele. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy na wystudzonym cieście.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: