Crumble truskawkowe. Czasem mam tak bardzo leniwy dzień, że potrafię cały spędzić w łóżku. Najczęściej jednak właśnie wtedy dopada mnie największa ochota na “coś słodkiego”. Zastanawiałem się długo co tu zrobić by było zarazem pyszne i szybkie. Wybrałem się do ogrodu i zobaczyłem piękne, czerwone truskawki. Pierwszy pomysł, który pojawił się w mojej głowie? Crumble! Koniecznie z gałką dobrych lodów waniliowych. Mówię Wam, niebo w gębie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Crumble truskawkowe
Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Składniki:
- truskawki 600 g
- musli 6 łyżek
- cynamon 1 szczypta
- brązowy cukier 2 łyżki
- mąka pszenna 100 g
- masło 50 g
- żółtka 1
- cukier 80 g
Wykonanie
- Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Osuszonymi wypełnić kokilki do 2/3 wysokości (w razie potrzeby przekrawając). Posypać szczyptą brązowego cukru, cynamonu, łyżką musli.
- Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać cukier i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części i zetrzeć na wierzch kokilek. Piec przez około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: