Crumble truskawkowe
Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Składniki:
Kruszonka
- mąka pszenna 100 g
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżek płatki owsiane 6
- łyżki cukier 2
- szczypta cynamon
- masło 50 g
Truskawki
- truskawki 500 g
- cukier 80 g
- łyżeczka mąka pszenna 1
- łyżeczka ekstrakt waniliowy 1
Wykonanie
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i masło. Wyrabiaj do czasu połączenia składników. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Truskawki pozbaw szypułek i umyj. Pokrój na mniejsze części i wymieszaj z cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Rozłóż równomiernie do 4 kokilek.
- Wierzch kokilek posyp przygotowaną kruszonką. Piecz przez około 25-30 minut. Podaj ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: