Curry z kurczakiem i papryką – doskonała propozycja na pyszne i proste danie, które przygotujecie w 20 minut! Idealne z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan.
Curry z kurczakiem i papryką
Składniki:
- pojedyncze filet z kurczaka 2
- większa cebula 1
- ząbki czosnek 3-4
- drobno posiekana papryczka chili 1,
- łyżeczka mielonego lub startego imbir 1
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- sok i skórka z jednej całej limonka
- łyżeczki w proszku lub pasty curry curry 2-3
- ok. 250g można zastąpić mlekiem kokosowym śmietana 30%
- łyżki * konfitura z mirabelek 2-3
- sól pieprz
* Do curry doskonale pasuje słodki, owocowy element. Ja tym razem wykorzystałem domową konfiturę mirabelkową, która doskonale się tutaj sprawdza, ale może wykorzystać także świeże mango lub brzoskwinie z puszki.
Do podania: ugotowany ryż, makaron lub chlebek naan.
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę chili, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Mięso w takiej marynacie możecie zostawić na kilka godzin by przeszło dokładnie wszystkimi smakami, ale nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty przez 7-10 minut. Po tym czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie.
- Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: