Cynamonowe bułeczki z żurawiną to przepyszna propozycja dla fanów klasycznych cinnamon rolls’ów! Wzbogacenie ich o słodko-kwaśną nutę żurawiny gotowanej w syropie okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!
Idealnie puszyste i bardzo przyjemne w obróbce ciasto drożdżowe, nadzienie z masła, cukru i dużej ilości cynamonu oraz dzisiejszy składnik – klucz – żurawina! Wręcz wyborne połączenie, które po prostu nie może nie przypaść do gustu. Wypróbujcie je koniecznie! :)
Cynamonowe bułeczki z żurawiną
Wypróbuj przepis na te pyszne cynamonowe bułeczki z żurawiną gotowaną w syropie. Idealnie słodkie i doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- g* mąka 600-650
- drożdże 10 g
- mleko 240 ml
- łyżeczka cynamon 1
- g miękkiego lub roztopionego masło 80
- cukier 100 g
- sztuki jajka 3
- szczypta sól
Nadzienie:
- g świeżej żurawina 200
- szklanki woda 2
- szklanka cukier 1
- masło 100 g
- cukier 130 g
- łyżeczka cynamon 1
* Ilość mąki zależy od struktury ciasta. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale jednocześnie elastyczne i nieklejące się do rąk.
Wykonanie
- Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
- W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody ze szklanką cukru. Do wrzącego syropu dorzucamy żurawinę i gotujemy pod przykryciem (żurawina może pryskać) przez kilka minut. Gotową (miękką) żurawinę odcedzamy z syropu. Pozostały syrop można wykorzystać m.in. jako składnik dressingów sałatkowych, dodatek do drinków czy baza do deserów.
- Masło, cukier i cynamon łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Na wierzchu rozkladamy równomiernie przygotowaną żurawinę. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: