Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado. Dzisiaj zapraszam na cytrynowy obiad. Nie obawiajcie się, cytryna wcale tutaj nie dominuje, a to połączenie jest po prostu pyszne. Kremowe, cytrynowe risotto, kurczak marynowany w natce pietruszki i soku z cytryny, do tego pyszna, lekka sałatka i cały obiadowy zestaw gotowy. To również idealny zestaw, który możecie umieścić w lunchboxie i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado - przepis
Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado to pyszny i doskonale zbilansowany zestaw obiadowy, który możecie zabrać ze sobą również w lunchboxie.
Składniki:
Kurczak:
- filet z kurczaka 2 pojedyńcze
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sok z cytryny kilka łyżek
- oliwa kilka łyżek
- tymianek suszony 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
Risotto:
- szalotka 1 większa
- por biała część 1/4
- oliwa 1 łyżka
- masło 2-3 łyżki
- białe wino 1/4 szklanki
- ryż do risotto 150 g
- bulion 600 ml
- żółtka 1
- sok z 1/4 cytryny
- skórka z 1/4 cytryny
Salsa z awokado:
- awokado 1 dojrzałe
- pomidor 1 duży
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Przekładamy do miski lub niewielkiego pojemnika. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekaną drobno natkę pietruszki, szczyptę tymianku, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowanego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
- Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość przekładamy do miseczki. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę i por. Warzywa podsmażamy na małym ogniu, aż nieco zmiękną. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do odparowania. Dosypujemy ryż i chwilę podsmażamy, następnie stopniowo (tak by tylko przykrywał ryż) dolewamy gorący bulion do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Pod koniec ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżeczkę masła, sok i skórkę z cytryny oraz żółtko. Bardzo energicznie mieszamy całość, by żółtko się nie zważyło. Gotowe risotto w razie potrzeby doprawiamy, podajemy z kurczakiem i sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: