Czekoladowa lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno czekoladowe wnętrze (o konsystencji lawy) zachwyci każdego. Ciastko to możecie podać z dowolnymi dodatkami. Ja szczególnie polecam lody (waniliowe lub śmietankowe) i świeże owoce (u mnie borówki oraz maliny). Przepis ten przygotowałem z wykorzystaniem funkcji pary dostępnej w nowym piekarniku GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM, która sprawia, że deser ten uzyskuje jeszcze lepszą konsystencję i jeszcze lepiej smakuje! :) Przepis ten pozwala na przygotowanie 4-6 ciastek (w zależności od wielkości kokilek). I naprawdę, nie warto zmniejszać tych proporcji, bo znika błyskawicznie :)
Czekoladowa lawa z lodami i owocami
Składniki:
Czekoladowa lawa:
- czekolada gorzka 230 g
- masło 170 g
- całe jajka 3
- sztuki żółtka 2
- cukier 80 g
- łyżki mąka 3
- szczypta sól
Do podania:
- lody
- borówki
- maliny
Wykonanie
- W misce umieść czekoladę i masło. Rozpuść całość na parze (użyj funkcji pary w piekarniku parowym GOTIE lub umieść miskę nad garnuszkiem z gotującą się wodą). Odstaw do przestudzenia.
- W większej misce ubij jajka oraz żółtka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
- Dodaj roztopioną czekoladę oraz przesianą mąkę i zmiksuj krótko całość.
- Masę czekoladową podziel pomiędzy wysmarowane masłem i wysypane mąką kokilki. Do pieczenia skorzystaj z funkcji DIY, ustawiając typ pieczenia na gotowanie z użyciem pary w wysokiej temperaturze, temperaturę na 180 stopni a czas pieczenia na ok. 20 minut. W klasycznym trybie pieczenia (góra-dół lub z termoobiegiem) czas pieczenia może być krótszy.
- Gotową czekoladową lawę podawaj z lodami i świeżymi owocami.