Te czekoladowe babeczki z twarogiem to wręcz pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów muffinek w ciekawej formie. Idealnie słodkie, idealnie czekoladowe i idealnie nadziane bardzo prostym farszem na bazie twarogu, który łączy się z całością fantastycznie.
Być może nie jest to połączenie nazbyt odkrywcze i inspirujące, jednak osobiście uwielbiam do tych muffinek bardzo często powracać. Ich smak jest naprawdę rewelacyjny a przygotowanie wręcz banalne. Zapewniam, że przygotujecie je w mniej niż 20 minut!
Czekoladowe babeczki z twarogiem
Składniki:
Babeczki
- olej 80 ml
- maślanka 300 g
- brązowy cukier 130 g
- mąka pszenna 275 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- łyżeczki soda oczyszczona 1/2
- łyżki kakao 3
- jajka 1
Nadzienie
- twaróg 150-200 g
- łyżki cukier puder 2-3
- łyżka cukier z wanilią 1
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą jajko, olej, maślankę i cukier. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- W misce, przy pomocy blendera, dokładnie miksujemy twaróg z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
- Do wyłożonej papilotkami formy na muffiny wykładamy 1-2 łyżki ciasta, układamy łyżkę twarogu i przykrywamy kolejną 1-2 łyżkami ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Bardzo dobrym urozmaiceniem tego przepisu jest zastąpienie części użytego kakao czekoladą deserową. Dodanie połowy tabliczki sprawi, że zyskają jeszcze ciekawszy smak :)