Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem, czyli pyszna w przygotowaniu klasyka wzbogacona o bardzo ciekawy dodatek w postaci jogurtu greckiego i granatu. Mięsiste i wilgotne. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, bo przecież babeczki to jeden z najłatwiejszych deserów. Podstawą przygotowania muffin jest zmieszanie i połączenie składników suchych z mokrymi, ot cała filozofia! Aby babeczki stały się jeszcze bardziej czekoladowe, możecie dodać do nich tabliczkę posiekanej czekolady. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem - przepis
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem, czyli pyszna w przygotowaniu klasyka wzbogacona o bardzo ciekawy dodatek w postaci jogurtu greckiego i granatu.
Składniki:
- mąka pszenna 200 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- kakao 3 łyżki
- cynamon 1/3 łyżeczki
- jajko 1
- cukier brązowy 175 g
- maślanka 125 ml
- olej 100 ml
- ekstrakt waniliowy 1 łyżka
- banan 1
Dodatkowo:
- jogurt naturalny 400 g
- miód 1 łyżka
- granat ziarenka z 1/2 owocu
Wykonanie
- Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. W drugiej misce jajko mieszamy z cukrem trzcinowym, maślanką, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana i pokrojoną w kawałki tabliczkę czekolady (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy.Ciasto umieszczamy w wyłożonej papilotkami formie. Pieczemy przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostudzenia. W razie potrzeby delikatnie ścinamy wierzch, by babeczki były równe.W miseczce mieszamy jogurt naturalny z miodem. Jogurt wykładamy na babeczki i dekorujemy ziarenkami granatu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: