Czekoladowy deser jaglany z borówkami. Chyba nie znam osoby, która nie lubi zjeść czegoś słodkiego i pysznego przynajmniej raz na jakiś czas. A jeżeli może to być jednocześnie zdrowe to już w ogóle. Dzisiaj zapraszam Was na świetny deser z kaszy jaglanej – spokojnie możecie go jeść bez wyrzutów sumienia! Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Czekoladowy deser jaglany z borówkami
Czekoladowy deser jaglany z borówkami. Pyszny i zdrowy deser przygotowany z kaszy jaglanej i czekolady lub kakao. Idealny dla łasuchów dbających o linię!
Składniki:
- mleko 1,5 szklanki + 1 szklanka
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- czekolada gorzka 100 g*
- cukier 100 g**
- borówki amerykańskie 1 garść
- śmietana 30% (ubić) 100 ml
*Można zastąpić również kakao
**Można zastąpić miodem lub innym słodzikiem
Wykonanie
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy pod zimną wodą, przez ok. 2-3 minuty. Przelewamy ją litrem wrzącej wody i jeszcze raz, tym razem krótko przepłukujemy. W garnku zagotowujmy 1,5 szklanki mleka lub wody. Wrzucamy kasze jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut. Kaszę warto kilkakrotnie przemieszać, by nie przywarła do dna. Gotową kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy szklankę mleka, cukier, stopioną tabliczkę czekolady lub kakao. Bardzo dokładnie miksujemy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiego kremu.
- Gotowy krem przekładamy do szklanek, słoiczków lub kokilek. Ostudzony dekorujemy borówkami i (ewentualnie) bitą śmietaną. Najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: