Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką gotowaną w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin.
Ilość
0

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką jest idealną receptą na jesienną chandrę. Połączenie jogurtu, płynnej czekolady i gruszki gotowanej w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin. Z porcją tego deseru jesień (nawet ta ponura) przestaje być straszna.

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką - przepis

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką gotowaną w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin.
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • jogurt naturalny 250 g
  • miód 1 łyżka
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • mleko 3 łyżki
  • gruszki 2-3
  • woda ok. 2 szklanki
  • cukier 2-3 łyżki
  • cynamon 1/2 laski
  • czekolada gorzka do posypania

Wykonanie

  • W garnku mieszamy wodę z cukrem i cynamonem (jeśli używamy). Dodajemy gruszki i gotujemy je do miękkości przez ok. 15 minut.Jogurt naturalny mieszamy z miodem. Rozdzielamy do przygotowanych szklanek, słoiczków lub pucharków.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka, aby czekolada miała płynną konsystencję również po schłodzeniu. Pozostawiamy do ostudzenia.Do jogurtu naturalnego dodajemy ugotowaną w syropie gruszkę (całą lub pokrojoną w kawałki). Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi / posypką (opcjonalnie). Deser podajemy natychmiast lub po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!