Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką jest idealną receptą na jesienną chandrę. Połączenie jogurtu, płynnej czekolady i gruszki gotowanej w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin. Z porcją tego deseru jesień (nawet ta ponura) przestaje być straszna.
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką - przepis
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką gotowaną w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin.
Składniki:
- jogurt naturalny 250 g
- miód 1 łyżka
- czekolada gorzka 50 g
- czekolada mleczna 50 g
- mleko 3 łyżki
- gruszki 2-3
- woda ok. 2 szklanki
- cukier 2-3 łyżki
- cynamon 1/2 laski
- czekolada gorzka do posypania
Wykonanie
- W garnku mieszamy wodę z cukrem i cynamonem (jeśli używamy). Dodajemy gruszki i gotujemy je do miękkości przez ok. 15 minut.Jogurt naturalny mieszamy z miodem. Rozdzielamy do przygotowanych szklanek, słoiczków lub pucharków.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka, aby czekolada miała płynną konsystencję również po schłodzeniu. Pozostawiamy do ostudzenia.Do jogurtu naturalnego dodajemy ugotowaną w syropie gruszkę (całą lub pokrojoną w kawałki). Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi / posypką (opcjonalnie). Deser podajemy natychmiast lub po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: