Domowa pita z aromatycznym kurczakiem przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrej kuchni. Idealna propozycja na niebanalny obiad lub kolację!
Przygotowana z drożdżowego ciasta domowa pita, aromatycznie zamarynowany, a następnie przysmażony kurczak, świeże warzywa i orzeźwiający dzięki mięcie sos tzatziki. Czy trzeba czegoś więcej? :)
Doskonały przepis, którym zachwycicie wszystkich domowników! Jeśli macie ochotę możecie pokusić się tutaj również o dodatek pasty tahini do całości lub jeśli zależy Wam na daniu w wersji wegetariańskiej, kurczaka z powodzeniem zastąpić możecie domowym falafelem, na który przepis znajdziecie klikając w ten link.
Domowa pita z aromatycznym kurczakiem
Składniki:
Domowa pita:
- mąka pszenna 460 g
- mąka żytnia razowa 50 g
- łyżeczki drożdże suszone 3
- łyżka cukier 1
- łyżki oliwa 2
- i 1/2 łyżeczki sól 1
Aromatyczny kurczak:
- pojedyncze filet z kurczaka 3
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
- łyżeczka papryka słodka
- łyżeczki papryka ostra 1/2
- duża szczypta tymianek
- duża szczypta oregano
- szczypta kmin rzymski
- szczypta curry
- sól pieprz
Dodatkowo:
- większa sałata rzymska 1
- większe pokrojone w kostkę pomidory 2
- średnia pokrojona w pióra cebula 1
- średni opcjonalnie ogórek 1
Sos tzatziki:
- łyżek jogurt naturalny 6-7
- większego ogórek 1/2
- ząbki czosnek 1-2
- łyżka posiekanej mięta 1
- sól pieprz
Wykonanie
Domowa pita:
- W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę żytnią razową, drożdże suszone, cukier, oliwę i sól. Wyrabiamy bardzo gładkie ciasto przez kilka minut. Odstawiamy na 10 minut i ponownie dokładnie wyrabiamy. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 50 minut).
- Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 8-10 części i formujemy z nich kulki. Rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut.
- Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 2 minuty (powinny zostać wypełnione w środku powietrzem), obracamy delikatnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze minutę. Gotowe odstawiamy do przestudzenia.
Aromatyczny kurczak i dodatki:
- Kurczaka oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na min. 1 godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na łyżce oliwy do zarumienia.
- Sałatę myjemy, osuszamy i porywamy na mniejsze części. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka (jeśli używamy) w plasterki, cebulę w pióra.
Sos tzatziki:
- Jogurt naturalny umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Całość:
- Pitę przecinamy i nadziewamy sałatą, kurczakiem, pomidorem, ogórkiem, cebulą i sosem tzatziki. Przed podaniem polecam podgrzać przez chwilę w piekarniku.