Domowe mleko roślinne. Dzisiaj mam dla Was następną (trzecią już), zdrową propozycję z serii “Pełna szklanka zdrowia”. Przekornie, wcale nie mam dla Was świeżo wyciskanego soku, ale mam za to świeżo wyciskane… mleko! Tak, mleko roślinne i to w aż 3 postaciach. Migdałowe, kokosowe i ryżowe. Idealna propozycja dla wegan lub osób nietolerujących laktozy. Pomimo że na co dzień pozostaję jednak przy tradycyjnym mleku, to stanowi bardzo ciekawy zamiennik. Migdałowe świetnie sprawdza się jako baza do mleka smakowego (np. bananowego, czy truskawkowego), kokosowe zaś, pomimo że jest nieco mniej tłuste, niczym nie ustępuje mleku kokosowemu z puszki, które możemy wykorzystać zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Jeżeli tylko główne składniki namoczymy wystarczająco wcześniej, przygotowanie mleka zajmie nam zaledwie kilka minut. Więcej przepisów na zdrowe napoje znajdziecie klikając TUTAJ.

Domowe mleko roślinne (migdałowe, kokosowe, ryżowe)
Domowe mleko roślinne to idealny zamiennik mleka krowiego, który możecie prosto i własnoręcznie przygotować przy użyciu wyciskarki lub blendera.
Składniki:
Mleko migdałowe:
- migdały obrane 1 szklanka
- woda 2-3 szklanki
- miód do smaku
Mleko kokosowe:
- wiórki kokosowe 1 szklanka
- woda 2 szklanki
Mleko ryżowe:
- ryż 1 szklanka
- woda 3/4 szklanki
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
- miód do smaku
Wykonanie
- Niezależnie od tego, na które mleko się zdecydujemy, przy każdym odpowiednio wcześnie musimy namoczyć jego bazę. Migdały najlepiej namoczyć na noc, ryż kilka godzin przed wyciskaniem, a kokos wystarczy ok. 1-1,5 godziny wcześniej. Namoczoną bazę odcedzamy, mieszamy z wodą i przy pomocy chochli stopniowo umieszczamy całość w wyciskarce. Gotowe mleko możemy dosłodzić do smaku. Przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je dokładnie wymieszać.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: