Drożdżowe racuszki z jabłkami. Znane i lubiane, proste placuszki idealne na każdą okazję – śniadanie, obiad, kolację – zawsze się sprawdzą! Można je dowolnie urozmaicać dodając swoje ulubione owoce lub po prostu je pomijając. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- drożdże świeże 15 g
- letniego mleko 250 ml
- cukier 1/4 szklanki
- jajko 1
- żółtko 1
- sól 1 szczypta
- jabłka 2 duże
- olej kokosowy*
*Można zastąpić dowolnym innym.
Wykonanie
- Drożdże kruszymy do miski, dosypujemy cukier i dokładnie całość rozcieramy. Dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko, przesiewamy mąkę, dorzucamy pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do podrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką formujemy zgrabne placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dżemem, świeżymi owocami czy zwyczajnie posypane cukrem pudrem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: