Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe drożdżówki z dżemem i serem to świetnie trafiliście! Poznajcie mój przepis i przyrządźcie drożdżówki niczym z piekarni we własnym domu!
Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te domowe zdecydowanie najbardziej! Domowa piekarnia to kategoria przepisów na blogu, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał zdecydowanie bardziej rozwinąć. Te pyszne drożdżówki przygotujecie bardzo prosto, a drożdżówki będą puszyste i pyszne. Na dobrą sprawę możecie dodać do nich zupełnie dowolne dodatki. Ja nie mogłem zdecydować się na jeden, dlatego postawiłem zarówno na twaróg jak i dżem – ten pomysł okazał się być bardzo dobry, a drożdżówki wyszły świetnie, dlatego zdecydowanie polecam Wam to połączenie! Poznajcie mój przepis na te drożdżówki z dżemem i serem już teraz, a jeszcze więcej moich przepisów na domowe wypieki znajdziecie klikając w ten link.
Drożdżówki z dżemem i serem
Cookuj.pl zachwyca przepisami na najlepsze domowe drożdżówki. Przygotuj te drożdżówki z dżemem i serem i zachwyć swoich bliskich!
Składniki:
- szklanka mleko 1
- cukier 100 g
- drożdże świeże 45 g
- mąka pszenna 500 g
- sztuki jajka 2
- masło 100 g
Dodatkowo:
- twaróg 300 g
- łyżka cukier 1
- łyżka miód 1
- sztuka jajka 1
- łyżka cukier z wanilią 1
- łyżeczka skórka z cytryny 1
- dowolny słoiczek dżem
- do polania lukier
- do posypania płatki migdałów
Wykonanie
- Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy), by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jaja i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- W tym czasie w misce rozcieramy twaróg z jajkami. Dodajemy cukier zwykły, z wanilią, miód i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy. W każdym wyciętym kółku tworzymy dołek (np. gałką do ziemniaków, czy lodów) i w nim umieszczamy warstwowo dżem, masę serową i zńów dżem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: