Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe!
Ilość
0

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe!
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • jajka 1
  • drożdże świeże 25 g
  • masło rozpuszczone, ostudzone 50 g
  • cukier 50 g
  • mleko 1/2 szklanki

Kruszonka

  • mąka pszenna 60 g
  • masło 30 g
  • cukier 30 g

Dodatkowo:

  • morele 250 g

Wykonanie

  • Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Morele pozbawiamy pestek  i myjemy. Układamy na drożdżówkach.Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy drożdżówki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut). 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      morelesezonowe

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!