Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- jajka 1
- drożdże świeże 25 g
- rozpuszczone, ostudzone masło 50 g
- cukier 50 g
- szklanki mleko 1/2
Kruszonka
- mąka pszenna 60 g
- masło 30 g
- cukier 30 g
Dodatkowo:
- truskawki 250 g
- łyżki opcjonalnie cukier 2
Wykonanie
- Drożdże skrusz do miski. Dosyp cukier i odstaw na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolej ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosyp 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką lub kubkiem wytnij kółka aż do wyrobienia całego ciasta. Przełóż drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociśnij środek każdej z nich tworząc wgłębienie. Truskawki pozbaw szypułek i umyj. Opcjonalnie wymieszaj z cukrem. Rozłóż owoce na drożdżówkach.
- Masło przełóż na blat, dodaj cukier i mąkę. Składniki "rozkruszaj palcami" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posyp drożdżówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: