Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :)

Drożdżówki z budyniem
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna 330 g
- drożdże suszone 8 g
- pełne łyżki cukier 2
- duże jajko 1,
- mleko 130 ml
- śmietana 30% 30 g
- g roztopione masło 40
- mała szczypta opcjonalnie sól
Masa serowa:
- może być twarogowy twaróg 300 g
- żółtko 1
- do smaku ok. 2-3 łyżek cukier
- łyżka cukier z wanilią 1
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
- W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie (zmielony trzykrotnie) twaróg, żółtka, cukier i cukier z wanilią.
- Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Drożdżówki wypełniamy twarogiem. Ranty smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: