Dyniowa zupa krem. Dynie pojawiły się już w sklepach – to znak, że jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Klasyczny przepis na zupę dyniową, której nie może zabraknąć późnym latem, ani jesienią w moim domu. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.
Dyniowa zupa krem - przepis
Dyniowa zupa krem. Klasyczny przepis na zupę dyniową, której nie może zabraknąć późnym latem, ani jesienią w moim domu. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Składniki:
- dynia 1, niewielka
- cebula 1
- czosnek 2 ząbki
- marchewka 1-2
- ziemniaki 2-3
- bulion 1 litr
- śmietana 30% 100 ml
- imbir 1 szczypta
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy*
* Można zastąpić oliwą lub olejem
Wykonanie
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, ziemniaki i dynię. Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Warzywa smażymy razem przez 10 minut. Dolewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
- Do gotowej zupy dolewamy śmietankę i dokładnie miksujemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: