Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
W tym przepisie przyda Ci się:
Zupa dyniowo pomidorowa - przepis
Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
Składniki:
- niewielka ok. 1 kg dynia 1
- cebula 1
- ząbki czosnek 2
- marchewka 1-2
- ziemniaki 2-3
- litr bulion 1
- szklanka passata pomidorowa 1
- niewielki pęczek bazylia świeża 1
- łyżki ajvar 3
- duża szczypta cukier
- śmietana 30% 100 ml
- sól pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, ziemniaki i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa smażymy razem przez 10 minut. Dolewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy passatę pomidorową, ajvar i cukier. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Do zupy dolewamy śmietankę (opcjonalnie) i dodajemy świeżą bazylię. Gotową zupę miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: