Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na niewymagający obiad, który przygotujecie szybko i sprawnie. Idealny z kaszą, kuskusem czy ziemniakami. A, koniecznie dorzućcie do tego zestawu jeszcze jakąś lekką sałatkę, np. tę z fasolką szparagową i pomidorami.
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- pojedyńcze filet z kurczaka 2
- do smaku sól pieprz
- szczypta papryka ostra
- szczypta papryka słodka
- szczypta oregano
- ząbki przeciśnięty przez praskę czosnek 1-2
- ok. 400g pieczarki
- bulion 400 ml
- śmietana 30% 150 ml
- łyżka masło 1
- łyżeczka opcjonalnie mąka 1
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Oba filety przekrawamy na pół (wzdłuż) dzieląc je na 4 kotlety. Każdy kotlecik nacieramy z obu stron szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej, ostrej, oregano i czosnkiem. Gotowe mięso możemy odstawić do zamarynowania (nawet na noc), jednak nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso do zarumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy pokrojone na ćwiartki lub w plastry pieczarki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
- Po tym czasie dolewamy śmietankę i sos ponownie gotujemy przez 7-10 minut. Jeśli sos nie będzie odpowiednio gętsty, na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła i (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) dorzucamy mąkę. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu z mięsem.
- Całość podajemy z kaszą, kuskusem czy ziemniakami.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: