Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem - świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Zobacz przepis!
Ilość
0

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko.

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem

Składniki:

Pomarańczowe tosty francuskie

  • kromki polecam chałkę ulubione pieczywo 2
  • większe jajko 1
  • z 1/2 pomarańczy sok i skórka z pomarańczy
  • szczypta cukier
  • szczypta cynamon

Solony karmel:

  • cukier 100 g
  • masło 40 g
  • śmietana 30% 60 g
  • szczypta sól

Wykonanie

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos doprawiamy solą i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Jajko rozbijamy z sokiem i skórką otartą z pomarańczy. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Pieczywo umieszczamy w jajecznej mieszance, delikatnie dociskając z obu stron.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oleju (aby masło się nie przypalało). Na maśle umieszczamy pieczywo i obsmażamy z obu stron.
  • Gotowe tosty podajemy polane solonym karmelem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!