Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a takie połączenie smaków stanowi pyszną całość. Zobacz również inne propozycje na śniadania (klik!).

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką - przepis
Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na szybkie i niebanalne śniadanie. Idealnie komponuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- jajka 5
- parmezan tarty 4 łyżki
- bazylia świeża 1 garść
- pomidor 1 większy
- czerwona papryka 1/2
- papryczka chili 1/4 niewielkiej
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła. W misce mieszamy ze sobą jajka, posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz i ser. Masę jajeczną wlewamy na patelnie i smażymy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory, w niewielką kostkę paprykę czerwoną i posiekaną papryczkę chilli. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: