Frittata ze szparagami i serem feta jest doskonałą, sezonową propozycją, która świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja a nawet bardzo prosty obiad. Osobiście uwielbiam zajadać nią w weekend, kiedy mogę pozwolić sobie na dłuższe, niczym nie pospieszane i leniwe śniadanie. Frittatę ze szparagami przygotujecie błyskawicznie i bez najmniejszego problemu. Z tym daniem poradzą sobie zarówno zupełni początkujący, jak również osoby, które na co dzień unikają pobytu w kuchni.Wystarczy podsmażyć szparagi z cebulką, a następnie całość zalać rozbełtanymi jajkami i doprowadzić do ścięcia. Ot, cała filozofia! Jeśli macie taką ochotę, do podsmażanej cebulki z powodzeniem dorzucić możecie również nieco dobrej szynki, boczku czy pancetty. Mięsny dodatek z pewnością wzbogaci smak, ale i sprawi że stanie się ono bardziej kaloryczne. Ta frittata ze szparagami doskonale komponować będzie się również ze szpinakiem, marchewką czy pomidorami. Pojedynczo lub wspólnie tworząc zupełnie nowy przepis. Wypróbujcie to pyszne danie i zobaczcie koniecznie także mój inny przepis na fritattę z pomidorami i czerwoną papryką, który już znajduje się na blogu.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Frittata ze szparagami i serem feta - przepis
Składniki:
- cebula 1
- zielone szparagi 1/2 pęczka
- jajka 5
- mleko 4 łyżki
- ser feta 100 g
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła i oliwy. Podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi przez ok. 5 minut. W misce mieszamy ze sobą jajka, mleko (lub śmietankę), sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnie i smażymy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzchu układamy pokruszony ser feta. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.